Prezentare generală

Prezentare generală

Ocolul Silvic Cormaia-Anieş, a fost constituit în urma Hotărârii Consiliului Local al Primăriei Oraşului Sângeorz-Băi, nr. 44 / 23.09.2003 ca serviciu autofinanţat în cadrul Primăriei Oraşului Sângeorz-Băi şi a fost autorizat pentru funcţionare de Direcţia de Regim Silvic a M.A.P.A.M. ( Autorizaţia nr. 52 / 07.10.2003) în luna octombrie 2003, administrând o suprafaţă de 7235,3 ha.

Prin HCL nr. 12 / 2009  Ocolul Silvic Cormaia-Anieş a primit statut de regia autonoma cu denumirea "Ocolul Silvic Cormaia-Anieş RA", fiind autorizat pentru functionare cu Autorizația nr.72 / 2009 pe suprafață de 7235,3 ha și având ca obiectiv de bază gestionarea durabilă în regim silvic a suprafețelor de padure ale orașului Sîngeorz- Băi.

Suprafața de pădure pe care o administrează Ocolul Silvic Cormaia-Anieș RA, se găsește în UP I SÎNGEORZ- BĂI în partea de N-E a județului Bistrița–Năsăud, fiind constituită în principal din padurile din jurul Orașului Sângeorz-Băi, amplasate în bazinul Râului Someș (cu afluenții Cormaia și Anieș), 277.7 ha amplasate la Izvorul Bistriței Aurii (Pârâul Putredul), precum și 354.58 ha pe teritoriul județului Suceava.

Sub aspect stațional fondul forestier al Ocolului Silvic Cormaia-Anieș RA face parte din clasa stațiunilor forestiere montane și premontane, peste 70% din suprafața fiind stațiuni din etajul molidișurilor, iar restul fiind constituite din amestecuri de fag și rășinoase și din făgete pure.

Ocolul Silvic Cormaia-Anieș RA execută paza și administrarea fondului forestier al Primăriei Orașului Sîngeorz-Băi, iar pe terenurile forestiere aparținând persoanelor fizice (170 ha) execută pază, lucrări de punere în valoare precum și controlul materialului lemnos.

 

Principalele activități ale ocolului

1. Structura organizatorică și de personal

Ocolul Silvic "Cormaia-Anieș RA" funcționează cu un numar de 10 specialiști în centrala ocolului: 

1. Șef ocol: dr. ing. POP MIHAI MARIUS

2. Contabil șef: OLAR SAVETA

  • compartiment contabil-evidențe și operațiuni contabile
  • situația execuției Bugetului de venituri cheltuieli, lunar, cu modificările survenite în luna în curs, care va fi prezentată șefului de ocol până cel târziu în data de 10 a fiecărei luni.

3. Productie - Resurse Umane: BOTA LAURA, cu următoarele atribuții:

  • casierie
  • personal-plan normare
  • facturări, deconturi, încasări și plăți conf.contracte vânzare masă-lemnoasă agenți economici și situații creanțe
  • producție silvică (evidență volume valorificate, volume masă lemnoasă antrenată în producție pentru partizi regie ocol și calcul prețuri partizi populație picior).

4. Inginer silvic: ing. BOTA DANIEL - inginer responsabil Compartiment Fond Forestier PROPRIETATE PUBLICĂ a orașului Sîngeorz-Băi, cu urmatoarele atribuții principale:​

  • documentații fond forestier public al UAT Singeorz-Băi (punere în valoare, derogări/precompletări, antemăsurători, devize, calcule-punere în valoare și lucrări de îngrijire a arboretelor, registre de evidență APV, autorizații de exploatare)
  • contracte de vânzare masă lemnoasă și grafice eșalonare
  • coordonarea activității de exploatare/reprimire a parchetelor și graficele de control ale activității de exploatare pentru fiecare partidă autorizată, cel putin o dată la 60 de zile, în conformitate cu disp.OM 1540/2011, urmărirea descărcărilor de masă lemnoasă în SUMAL și operarea reprimirilor în SUMAL.

5. Inginer silvic: ing. TOMI TUDOR CORNELIU - inginer responsabil Compartiment Cultură - Regenerare și Drumuri Forestiere, cu urmatoarele atribuții principale:

  • documentații Cultură și regenerare (împăduriri, completări, revizuiri cu antemăsurători, devize și calcule pentru aceste lucrări, precum și coordonarea lucrărilor de recepție și finalizarea acestora, registre de evidența a tăierilor de îngrijire)
  • documentații drumuri forestiere (lucrări de întreținere, execuție trasee de colectare a masei lemnoase, cu antemăsuratori, devize, calcule și memorii tehnice pentru aceste lucrări, precum și coordonarea lucrărilor de recepție și finalizarea acestora în conformitate cu termenele și prevederile contractuale conf. procedurilor SEAP, centralizare rapoarte lunare pădurari și propuneri șef către Șef Ocol a măsurilor care se impun
  • coordonarea activității de producție în Sera Sângeorz-Băi și desfacere-vânzare a plantelor forestiere, floricole și ornamentale și evidența incasarii si decontarii contravalorii acestora la compartiment coordonat de d-na Bota Laura
  • coordonarea și execuția lucrărilor de întreținere a spațiilor verzi din parcul orașului Sângeorz-Băi, devize de lucrări executate și documentații de execție și recepție a lucrărilor care stau la baza facturării către Primăria Sângeorz-Băi
  • coordonarea activitatii de productie ,desfacere-vanzare si cultura a puietilor forestieri in pepiniera Lunca-Mare

6. Inginer silvic: ing. LARIONESI IOAN - inginer responsabil cu Paza și Protecția pădurilor, cu urmatoarele atribuții principale:

  • documentații Paza pădurilor (grafice controale fond - urmărirea execuției acestora, a măsurilor stabilite în timpul controlului și evidența încasării contravalorii pagubelor consemnate, rapoarte privind propuneri de acordare a limitării răspunderii patrimoniale în conf.cu art 6/OUG 85/2006, rapoarte pagube către IPJ, centralizare rapoarte lunare tăieri în delict și propuneri către Șef Ocol a măsurilor care se impun;
  • documentații protecția pădurilor (antemăsurători și devize lucrări de combatere a dăunatorilor forestieri, evidența și distribuția pe cantoane a nadelor feromonale Atratyp, Atralymon, evidența capturilor sezoniere, organizarea lucrărilor de prevenire și combatere a dăunatorilor din plantații-Hylobius abietis și Hylastes sp, precum și din pepiniera silvică Lunca Mare și solariile cultivate cu specii forestiere din cadrul serei Sîngeorz-Băi)

7. Inginer silvic: ing. HOZA FILIP - inginer silvic responsabil producție-depozit, cu urmatoarele atribuții principale:

  • documentații fond forestier persoane fizice (APV-uri, autorizații, urmărirea lucrărilor de exploatare/reprimire a partizilor persoane fizice, urmărirea descărcărilor de masă lemnoasă în SUMAL și operarea reprimirilor în SUMAL, evidența încasărilor taxelor aferente întocmirii apv-uri persoane fizice).
  • întocmirea documentațiilor aferente sistemului DUE DILIGENCE
  • evidența SUMAL AGENT-OCOL
  • documentații și evidență practică cu privire la protecția muncii și PSI
  • gestionarea și livrarea masei lemnoase din depozit, evidența încasării acesteia, evidența aprovizionării cu lemn de foc și construcții a instituțiilor publice și a persoanelor fizice și juridice, în urma contractelor încheiate și a cererilor aprobate de consiliul local și Șef Ocol, precum și evidența transportului (descărcarii - pe avize principale și secundare - platforma primară sau depozit) și încasării masei lemnoase din partizile pe picior și regie ocol constituite în acest sens.
  • procese tehnologice masă lemnoasă și calculul eficienței economice pentru partizile regie ocol.
  • evidența solicitărilor, aprobărilor și onorarilor de material lemnos ca urmare a cererilor depuse la Primăria Sîngeorz-Băi și la OS.Cormaia-Anieș.

8. Tehnician silvic: teh. FLĂMÂND PRELUCA MIHAI, cu urmatoarele atribuții principale:

  • secretariat ocol;
  • evidență contracte și evidență prestări servicii persoane fizice și evidența încasărilor în urma acestor servicii
  • documentații și evidența SEAP și urmărirea finalizării lucrărilor aferente și a proceselor verbale de recepție
  • armament și mecanizare
  • documentații licitație/negociere în vederea vânzării masei lemnoase
  • secretariat și redactare Hotărâri Consiliul de Administrație

9. Inginer silvic: ing. CORDOȘ TRAIAN, cu urmatoarele atribuții principale:

  • punere în valoare în proprietăți private persoane fizice cu / fără amenajament, cu contracte încheiate cu OS.CORMAIA-ANIEȘ, precum și VAFF-uri, ca urmare a cererilor aprobate
  • demersuri privind clarificarea și soluționarea litigiilor și a limitelor neclare între fondul forestier proprietate publică a orasului Sângeorz-Băi-  fondul forestier privat - fondul forestier administrat de Regia Națională a Pădurilor prin Direcția Silvică Bistrița-Năsăud.

In cadrul ocolului mai sunt angajați 7 muncitori care deservesc Serele Orașului Sîngeorz - Băi și o îngrijitoare sediu ocol, precum și 6 pădurari.

2. Activitatea de cultura pădurilor

Anual, Ocolul Silvic "Cormaia-Anieș RA" realizează lucrări de împădurire pe o suprafață medie de 10 ha și completări pe 1.5 ha utilizând puieți de molid, brad, paltin, larice, produși în pepiniera proprie Lunca Mare. Se efectuează, pe toată perioada de vegetație, lucrări caracteristice de întreținere a culturilor tinere: mobilizarea solului, descopleșirea puieților, atât pentru culturile din anul curent cât și pentru cele din anii precedenți, care nu au realizat starea de masiv, pe o suprafata medie de 50 ha.Totodata, în pepiniera Lunca Mare se efectuează lucrări curente de semănat, repicat, plivit etc.

Ocolul Silvic "Cormaia-Anieș RA" administrează și Serele încalzite ale Orașului Sîngeorz-Băi în suprafață de 500 mp, unde se cultivă material forestier pentru repicat și floricol.

3. Activitatea de fond forestier

Volumul anual de masă lemnoasă destinată exploatării este de circa 18.495 mc și necesită lucrări de evaluare și punere în valoare. De asemenea se execută anual lucrări de îngrijire a arboretelor tinere: degajări, curățări, rărituri și elagaj, precum și lucrări de ajutorarea regenerării naturale .

Prin aplicarea tratamentelor care promoveaza regenerarea naturală: tăieri principale, tăieturi de conservare dar și a tăierilor de produse secundare - se valorifică în faza pe picior prin licitații publice o cantitate de 18.495 mc din speciile: molid, brad, fag, diverse tari (paltin, frasin) și diverse moi (salcie). Lemnul provenit din tăieri de igienă și produse accidentale se valorifică în faza fasonat la cioată, platforma primară și depozit circa 3000 mc la populația din zonă, iar circa 2400 mc la încălzirea obiectivelor sociale: primării, școli, grădinițe, etc., iar diferența de masă lemnoasă se valorifica prin licitații/ negocieri către agenții  economici.